Запрошуємо,
Гість
|
ТЕМА: Дистанційне навчання. Контрольна робота . Тема "Синтаксична норма"
Дистанційне навчання. Контрольна робота . Тема "Синтаксична норма" 10 місяцыв 5 днів тому #4193
|
Контрольна робота. Тема «Синтаксична норма»
1. Правильно утворені всі форми дієприкметників у рядку А забулий, біжучий, почервонівший, написаний Б опрацьований, пожовклий, налитий, зроблений В замерзший, сяявший, прощений, доручивший Г загрубівший, замерзший, біжучий, летящий 2. Неправильно побудовано речення А Побачивши в магазині нову енциклопедію, я захотів її переглянути. Б Ще не ходячи до школи, мама читала мені вірші Марійки Підгірянки. В Слухаючи доповідь однокласниці, ми робили деякі нотатки. Г Створюючи виставку, режисер суттєво осучаснив текст п`єси. Д Покидаючи рідний свій край, нащо їде козак за Дунай? 3. Граматично правильне продовження речення «Виходячи з дому, …» подано в рядку А я мружився від яскравого сонця. Б мене засліпило яскраве сонце. В мені стало холодно. Г захлопнулись двері. Д у мене впала сумка. 4.Правильно утворено форму наказного способу дієслів у рядку А допоможете Б хай працюймо В радіємо Г підготуйтеся 5. Помилку в особових закінченнях дієслів допущено в реченні А Тоді думається про минуле, мріється про майбутнє. Б Летиш і милуєшся всім: сріблястою нехворощю, лісосмугами. В Ти дивишся на сніг і чуєш його тонкий запах. Г До Бога не підскочеш, в землю не провалешся. 6. Правильно утворені всі форми дієприкметників у рядку А спізнившийся, лежащий, відрізаний, поклавший Б вилитий, напомаджений, зрізаний, прив`ялий В замерзший, сяявший, прощений, доручивший Г загрубівший, замерзший, біжучий, летящий 7.Неправильно побудоване речення з дієприслівниковим зворотом у рядку А Ліза сміялась, закидаючи назад свою гарненьку голівку. Б В срібнім верболозі, таємні спільники мої, не підкоривши серця прозі, співають пізні солов`ї. В Скінчивши університет, мене послали працювати вчителем. Г Онисько сидів, підібгавши ноги й нахиливши голову. Д Наймит аж крикнув, лежачи животом на траві. 8. Граматично правильне продовження речення «Побачивши картини Катерини Білокур, …» подано в рядку А мене захопило зачарування. Б мене зацікавила її манера малювати. В стало цікаво прочитати книгу про життя художниці. Г вони нікого не залишили байдужими. Д я закохався у творчість цієї чудової художниціКонтрольна 9. Пунктуаційну помилку допущено у реченні А. «Земля найкраще пахне восени», — говорить сам до себе Тимофій (М. Стельмах). Б. «А що коли з ним насправді сталась якась небезпечна пригода?» — думав хлопець (О. Донченко). В. Писав на фронт хлопчина лист малою щирою рукою: «Татусю, рідний, приїзди, бо я давно тебе не бачив. Повільно йдуть твої листи, і мама нишком, знаю, плаче...» (В. Крищенко). Г. «Позволь, чесний батьку, — заговорила Мирослава тремтячим з внутрішнього зворушення голосом — сказати поперед усього, що син твій живий і здоров» (І. Франко). 10. Пунктуаційну помилку допущено у реченні А. «Так, ви одужаєте, матусю», — тішилася Орися, тулячись до матері (С. Ярошинська). Б. «Добре кажеш, — зауважив гетьман, — не раз чоловік робить не те, що хоче, а що мусить» (Б. Лепкий). В. «Завжди, знайдеться місце, де посадити калину, — каже бабуня Настя. — А хто за це не дбає, той або байдужий, або сліпий до краси» (Б. Харчук). Г. «Нащо жити? — стогне ліс. — стільки смутку, стільки сліз! Щоб діждатись щастя мить, стільки мучитись і жить!». 11. Правильно записано речення А. «Бджілко! — крикнула зозуля. — Сядь, спочинь зі мною. Любо, мило спочивати в холодку весною!» (Із тв. О. Олеся) Б. «Ні, не клич мене, весно, — казала я їй, — Не чаруй і не ваб надаремне» (Леся Українка). В. «Добре кажеш, — зауважив гетьман, — не раз чоловік робить не те, що хоче, а що мусить» (Б. Лепкий). Г. Знов питає небо, і питає хата — «За весняним щастям чи жалкуєш ти?» (В. Крищенко 12. З’ясуйте, в якому з речень вжито зайві коми. А Здається, що це янгол злетів з небес, сів у нього за столом і виспівує тужливу, але чарівну пісню (У. Самчук). Б Тікаючи од дідового реву, одного разу стрибнув я з-під порічок прямо в тютюн. В Він саме цвів великими золотими гронами, як у попа на ризах, а над ризами носилися бджоли — видимо-невидимо. Г Велике, тютюнове листя зразу обплутало мене (З творів О. Довженка). 13. Визначте, яке з речень ілюструє правило вживання двокрапки після узагальнювального слова перед однорідними. А Лаврін не поганяв волів: він забув і про воли, і про мішки й тільки дивився на Мелашку (І. Нечуй-Левицький). Б Його все гніває, все дратує: і той Савченко з вічними жартами, й та небажана філоксера (А. Коцюбинський). В Дивлюся: так буцім сова летить лугами, берегами та нетрями, та глибокими ярами, та широкими степами, та байраками (Т. Шевченко). Г Ліс іще дрімає, а з синім небом уже щось діється: воно то зблідне, неначе від жаху, то спалахне сяйвом, немов од радощів (М. Коцюбинський). 14. З’ясуйте, в якому з речень двокрапка після узагальнювального слова перед однорідними членами невиправдано пропущена. А З-під чорних стріх вилазять вечірні тіні, повзуть по стінах, гойдаються по садках і виходять блукати на шлях (І. Микитенко). Б Все зберегла моя уява ті ночі зоряні, ті дні (В. Сосюра). В Над тією дібровою стояла ніби дуже ясна місячна ніч або ясний вечір (І. Нечуй-Левицький). Г Вогнище то згасало, то знову спалахувало яскравим полум’ям (Я. Баш). 15. Визначте, в якому з речень тире після однорідних членів невиправдано пропущене. А І скрізь пливуть широкі звуки гучної, світлої землі (М. Бажан). Б Та й дівчина ж була! Велична, хороша, до всякого привітна й ласкава і заговорить, і засміється, і пожартує (Марко Вовчок). В Стерня, свіже литво полукіпків, снопи і снопи все виблискує золотом, все бризкає жнив’яним сонцем (О. Гончар). Г Навкруги була земля, така чорна, пухка, родюча, повесні пишна, восени багата (М. Коцюбинський). 16. Укажіть речення, що потребує стилістичної правки. А Я люблю класичну музику і малювати пейзажі. Б Мені подобаються пригодницькі фільми й фантастичні твори. В У шкільній оранжереї є кактуси, фікуси, пальми та інші тропічні рослини. Г З моря долітали і шум прибою, і крики чайок. 17. Укажіть, у якому реченні виділені слова до вставних не належать. А З того місця так видно усюди (Панас Мирний). Б А що ж по-твоєму чинити маєм (Леся Українка). В Тут навіть повітря здавалось несло в собі золотисті відтінки (О. Гончар). Г І навіть в Арктиці суворій проб’ються може ручаї (Л. Дмитерко). 18. Укажіть речення з відокремленим означенням, при яких пропущено розділові знаки. А Жовті курчата розкотилися по грядках, мов горох. Б Налякане заколотом знялося з сусідньої стріхи гайвороння і било крилами над обсипаною стріхою. В Розрум’янена, ошаленіла, Тоня з розгону налітає на брата (О. Гончар). Г Перед ним лежав шлях, курний уже, хоч була рання весна (М. Коцюбинський). 19. Визначте речення, в якому відокремлена обставина не виділена розділовими знаками. А Він говорив не поспішаючи, з крижаним спокоєм (А. Головко). Б Він ще зловив на собі вологий погляд жінки даючись подиву зміні кольору її очей (О. Уляненко). В Сиділи люди нерухомо, поглядали один на одного блукаючим поглядом (І. Багряний). Г Десь здалеку бриніла, як муха повесні, притишена пісня (М. Коцюбинський). 20. Складним є речення: А Верби, схилившись над тихим Дінцем, розчісують коси зелені. Б На заході ще жевріло небо, а в степу вже заходила ніч. В Липневий день мандрує пішки, казки нашіптує малечі. Г Пішла дорога то маленькими сосновими лісками, то болотами, то полями. 21. Тире потрібно поставити між частинами складносурядного речення (розділові знаки не розставлено): А Сині роси зблискували на травах і сонце купалося на левадах. Б Десь у хлібах кричав перепел і туман стелився од річки. В На хвилину раптом стихли голоси і спинилися тіні. Г Хвилина ще і схід розпише в сліпучі барви небосхил. 22. Кома не ставиться в реченні (розділові знаки не розставлено): А На подвір’ї голосно сміються діти і пурхають горобці. Б І жмуриться вікнами наша хатина і шепче задумливий сад. В Жайворонок заспівав для своєї жіночки і їй теж захотілося злетіти в небо. Г Мені потрібне слово а не слава. 23. Складносурядне речення утвориться, якщо серед варіантів продовження речення «Зранку ми почали непокоїтися…» обрати: А так що настрій зіпсувався на цілий день; Б проте погода посприяла нам і цього разу; В й обговорювати можливі перешкоди; Г передчуваючи серйозні ускладнення. 24. Не слід ставити коми між частинами складносурядного речення (розділові знаки не розставлено): А Рясніє дощ і падає лункіше м’яких краплин розмірене биття. Б Знову яблуні буйно цвітуть і лунає знайомий мотив. В Грім одгримів і солодкою млостю спокою віє од цвіту вишень і сирої землі. Г Вишневі зацвіли сади і сніг пахучий падає на воду. Г Народе мій, як добре, що ти у мене є на світі. ЗАВДАННЯ: 1. Виконати тестові завдання. 2.Відповіді подавайте на мою електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. |
Адміністратор заборонив доступ на запис.
|
Час відкриття сторінки: 0.131 секунд