Запрошуємо,
Гість
|
ТЕМА: Дистанційне навчання.Складносурядне речення. Виконати тести
Дистанційне навчання.Складносурядне речення. Виконати тести 2 років 8 місяцыв тому #2622
|
6.7.1. Складносурядні речення, розділові знаки в них
1. Складним є речення А Віє вітер на долину, колише билину. Б Усе порожевіло: кременисті шпилі, грюкочучий Дніпро, унизу, далекії темнії гаї на верховинах і прудка пташка понад Дніпром. В Світ пахучий, сонячний, зелений палахкоче, мерехтить в очах. Г І зберіг я тільки, ненечко, скарб один, що ти дала, золоте, як зірка, серденько. Д Мир і любов, Україно, неси, сяй для планети, як сонце краси. А Б В Г Д 2. Складносурядним є речення А Півень стояв на порозі у хліві, стріпував крильми, наче поривався летіти понад мерехтливим сяйвом снігів. Б Вийшов на сизу піщану косу і, струсивши воду, знову заіржав грізно та бойовито, перегукуючись із громами. В У кожному готовому набої не тільки витрачена моя енергія, а й якась невловима частка самого мене. Г Можливо, не тільки лісник, а й школярі-юннати навідувалися сюди ще та ще в інші знайомі їм місцинки. Д Мар’янка, сидячи обабіч дороги, гірко плакала, утираючи сльози рукавом, від того, що відстала від валки, загулявшись у лісочку. А Б В Г Д 3. Одне з речень випадає з логічного ряду А З ледарем поведешся – горя наберешся. Б Кинь ячмінь в болото – вбере тебе в золото. В У густих верболозах поміж плакучих верб вдень і вночі не втихають закохані соловейки. Г Чарка горілки – лиха ківш. Д З добрим поживеш – добро переймеш, із лихим зійдешся – того й наберешся. А Б В Г Д 4. Правильно розставлено розділові знаки в реченні (окремі розділові знаки опущено) А Дерева і кущі стояли по коліна у воді і, вибираючи місце для ловів, де-не-де плавали на своїх поодиноких човниках поодинокі рибалки. Б Копита відбивали чіткий ритм і, збуджений тим ритмом, він навмисно прискорював біг. В Теплий погляд весни зупинився найперше на снігах – і осіли сніги. Г Безлисті чорні дуби та граби в лісі рельєфно чіткі і, в прогалинах між стовбурами, погляд летить далеко. Д Шугають у небі реактивні літаки швидкістю блискавок і, ефір переповнений різномовними голосами, та піснями людськими. А Б В Г Д 5. Неправильно вжито тире в реченні А На наших озерах – ми бачимо гагару лиш на початку вересня. Б Собака на сіні – це саме той, хто сам не гам і другому не дам. В Старшого дідового сина звали Карпом, меншого – Лавріном. Г Пізня осінь із дощами та вітрами – суцільний смуток на душі. Д Найсерйозніша людина, яку я бачила в житті, — моя тітонька. А Б В Г Д 6. Кома не ставиться в реченні А Озвався постріл над рікою і до коня схиливсь козак. Б І говорили на зборах про порядок і виносили рішення. В Небо раптом укрилося хмарами і вітер почав дужчати. Г Яблука падають і вже червоний килим під яблунею. Д Ще довго він мовчав і ми всі сиділи немов заціплені. А Б В Г Д 7. Одне з речень відповідає схемі [ ], і [ ] А Мабуть, так ми і вчинимо і це буде дуже правильно. Б Вечірня зоря встає над містом і я не помітно засинаю. В Чого ти так гірко плачеш і чим я тобі можу зарадити? Г У парку проходить фестиваль і лунає голосний сміх. Д Сергій знає, що йому робити і як поводитися будь-де. А Б В Г Д 8. Частини поєднані єднальним сполучником у реченні А Дядько Миколай весело зареготався, а мені ж було не до сміху. Б Осінні дощі капають теплими краплями, та ніхто цього не відчуває. В Надумалась я, та ніби мені й роботи тепер стало на агато менше. Г То сонце пече нестерпно, то дощ із драного неба ллє несамовито. Д Або розумне людям казати, або закрити рота і зовсім мовчати. А Б В Г Д 9. Виберіть три пунктограми, які необхідно використати в реченні А тінь сягала, це я недавно бачив, аж на дальні, вкриті молоденькою зеленню приподільські кручі, на яких зранку гасає дітвора з м’ячем: кручі ті найраніше зустрічають весну. 1 кома при вставних реченнях 2 двокрапка при узагальнених словах 3 кома при відокремлених означеннях 4 кома в складносурядному реченні 5 двокрапка у безсполучниковому складному реченні А 1, 2, 3 Б 2, 3, 4 В 1, 3, 4 Г 1, 3, 5 Д 2, 3, 5 А Б В Г Д 10. Протиставні відношення є в складносурядному реченні А Гілля яблунь по садках уже голе-голісіньке, та подекуди, на пізніх сортах, іще біліють та рожевіють плоди. Б Не було ні хомута, ні голобель, і ніхто не сіпав за віжки, вказуючи шлях. В Звідусіль їхали і йшли на ярмарок люди, і дівчата всю дорогу притрушували сміхом. Г В полі, за попелястим маревом, проступила розмита далина, й навіть обрій почав угадуватись. Д Традиційної охайності української садиби ми ще не втратили, бо ця хатина прямо таки випромінювала дбайливість господаря чи господарів. А Б В Г Д 11. В якому складносурядному реченні ставиться двокрапка (окремі розділові знаки опущено) А Оглянися прожиті твої дні летять слідом за тобою лишаючи в темряві минулого щомиті згасаючий і все ж таки незгаслий слід. Б Згідно з повір’ям якщо хтось поруйнує лелече гніздо, то зазнає страшного лиха згорить хата. В Перегорніть сторінки і ви переконаєтеся, що слова „мрія” немає навіть у Тараса Шевченка. Г Дотримуйтеся порад поета Максима Рильського „Не бійтесь заглядати у словник це пишний яр а не сумне провалля...” Д Прозвучав гудок і всі кинулися до вагонів. А Б В Г Д 12. Складносурядним є речення А Встаньмо з колін, розірвімо пута, якими нас віками приковано до чорних скель, високо підведімо голови. Б Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина не раз переживала дні сили і слави, мужньо переносила найважчі випробування. В Слово – срібло, а мовчання – золото. Г Культурна людина та, яка залишається культурною. Д У товаристві запорожців понад усе цінувалися сміливість, кмітливість, добре серце і, звичайно ж почуття гумору, яким було пронизане все життя Січі. А Б В Г Д 13. Складносурядним є речення А Т.Шевченко ще змалку купався у тих віршах невідомих поетів, що звуть їх народними піснями. Б Прислівник звик, незмінюваний в мові, ознаки різні виражать при слові. В Відомо, що мова кожного народу – явище давнє. Г Сонце, те невипуще джерело життя, огріває своїм блискучим промінням усю землю. Д Скоро уся долина і гори блищать вогнями, і разом з димом із землі здіймається вгору і пісня. А Б В Г Д 14. Складносурядним є речення А Чим міцніші зв’язки людини з культурою народу, тим більшого можна сподіватися від неї як від громадянина. Б Треба слову ніжності додати, щоб уміло друзів пригортати. В Схилилась над колискою мати, і перші звуки колискової пісні, музика рідної мови переливаються у її кровинку. Г Народе мій, до тебе я ще верну, як в смерті обернуся до життя. Д Слово „мама” росте разом з нами тихо, як тихо ростуть дерева. А Б В Г Д 15. Складносурядним є речення А Треба слову радощів додати, щоб уміло душу звеселить. Б Чого навчився, того за плечима не носити. В Як добре те, що смерті не боюсь я і не питаю, чи не важкий мій хрест. Г Батьківська хата – це те, що завжди згадується, спиниться, що ніколи не забувається і гріє теплом спогадів. Д Слово – клітина мислі, артерія сили духу, і тільки воно єднає різні людські береги. А Б В Г Д 16. Складносурядними є всі речення, окрім А Зумійте бути вольними – і будете вольні. Б По узліссі на галявині зеленіє перший ряст і цвітуть проліски і сон-трава. В Мова й пісня – дві найважливіші фортеці, які народ повинен оберігати пильніше й відчайдушніше, ніж свої кордони. Г Слово – полова, але огонь в одежі слова – безсмерна чудотворна фея. Д На хуторі вмирає день і гасне перестигла бронза пшениць. А Б В Г Д 17. Складносурядними є всі речення, окрім А Уночі була гроза, а ранок видався ясний на диво. Б Ти даєш мені сонце погоже, і повітря даєш, і снагу. В Билося серце, і гріла кров од передчуття чогось в житті радісного, могучого. Г Може, квіти зійдуть – і настане ще й для мене весела весна. Д Прийми, Боже, молитву своїх дітей, бо ми просимо за Україну, за рідну матір, і молитва наша праведна, як і любов. А Б В Г Д 18. Складносурядне речення утвориться, якщо серед варіантів продовження речення На лугах вже скошено траву... вибрати А і виполошено перепелині гнізда. Б так що буде що їсти вівцям. В і літо буйне в береги ввійшло. Г і зібрано останні колоски. Д як на межі, на оболоні. А Б В Г Д 19. Одночасність подій виражають частини складносурядного речення А Прокотився грім з розгоном, грають блискавок шаблі, пахне морем і озоном від притихлої землі. Б Настане літо, жовтий цвіт укриє липу до вершини. В Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів. Г Життя торкає серця струни чулі, і я на крилах пісні лину знов. Д Темніє схід, а там, на заході, кривавий слід лишило сонце. А Б В Г Д 20. Протиставний смисловий зв’язок мають частини складносурядного речення А Я не знаю, чи мене вірно любиш, чи з мене сиієшся. Б Можна розділити на сто частин яблуко, але не можна розділити Землю. В Цілі купи міщан сновигали по менших алеях – послалась ніч над Києвом. Г Цього разу ляк гогрнув не тільки християнські, а й мусульманські держави. Д Десять років турецькі війська облягали перлину світу, і нарешті – перемога. А Б В Г Д 21. Складносурядним є речення А Ще певно я затуркана не зовсім, що чую шуршіт княжих багряниць. Б Глянеш з високої гори на той ліс, і здається, ніби на гори впала оксамитова зелена тканка, гарно побгалась складками, позападала тисячами оборок та жмутів. В Весь стіл був укритий рядками проскур і великих, і маленьких, і малесеньких. Г Палажка вернулась до церковних дверей; паламар зачиняв двері і замикав замком. Д Скільки мотузку не плети, а кінець їй буде. А Б В Г Д 22. Перед виділеним сполучником треба поставити кому в реченні (розділові знаки вилучено) А Так по землі приходять весни і по грозі сіяє день. Б Навколо стояла така тиша і чути було золотий дзвін переджнивності. В Пахне сіно лугове і зав’язь в чистих росах зріє. Г Зрідка пробіжить тут заєць і спиниться на кручі вовк. Д Тільки коники сюрчать і перепел іноді підпадьомкає. А Б В Г Д 23. Коми не треба ставити між частинами складносурядного речення (розділові знаки вилучено) А Коли він торкався смичком до струн скрипки все на світі зникало і залишалася тільки музика. Б Життя торкає серця струни чулі і я на крилах пісні лину знов. В Темніє схід а там на заході кривавий слід лишило сонце. Г Райдуга на небі барвно грає в землю упираючись тугу і ні на хвилинку не втихає тракторів розмова на лугу. Д То хмарка набіжить і бризне дощ краплистий ясною вільгістю оббризкавши цвітінь то сонце вигляне ласкаво-променисте і знов сховається і знову дощ і тінь. А Б В Г Д 24. Тире треба поставити між частинами складносурядного речення (розділові знаки вилучено) А Недалеко почулося хлюпання весла а згодом з’явився рибальський човен. Б Шпаки це імітатори веселі то іволга у пісні їх дзвенить то хлопчик друзів кличучи свистить то соловейко розсипає трелі то колесо немазане скрипить. В Сонце незабаром зайшло зовсім однак небо ще жевріло згасаючим багрянцем. Г Минула буря і сонце засяяло. Д Щасливо співати і жити у ріднім краю і зорям щасливо світити на землю мою. А Б В Г Д 25. Кому між частинами складносурядного речення не треба ставити (розділові знаки вилучено) А Де-не-де біля вирв сивіє безводний полин або кущиться пахучий чебрець. Б Материна голова затуляла сонце і його проміння іскрячись у розмаяних чорних косах творило навколо голови мерехтливий німб. В Пливе над світом осінь як медуза і мокре листя падає на брук. Г І журиться вікнами наша хатина і шепче задумливий сад. Д Нове століття вже на видноколі і час новітню створює красу. А Б В Г Д 26. Крапку з комою треба поставити між частинами складносурядного речення (деякі розділові знаки опущено) А Усе було дивовижним чисте небо море блакиті м’яке сонячне світло, а перша зелень на деревах ще недавно похмурих і кострубатих, була схожа на хмари зеленого диму і не хотілося сідати ні в автобус, ні в тролейбус, і він пішов пішки, відчуваючи в собі велику й легку пустку. Б І хоч куди б закинула нас доля у пам’яті жевріє материнська домівка, материнський поріг, материнське вікно, материнські руки, материнська душа. В Мати стояла в тому золотому німбі, який одухотворив її обличчя і я, вражений цією явиною, стежив, як сніп проміння, падаючи на голову й розсіюючись, тремтить. Г Учитель розкриває перед учнем таємниці буття учить розпізнавати добро та зло, щирість і підступність, багатство душі й духовну обмеженість. Д Сьогодні основною сировиною для виробництва паперу є деревна ценлюлоза її одержують із твердих і м’яких лісових порід: сосни, тополі, берези та інших. А Б В Г Д 27. Тире в складносурядному реченні є А Здобути волю – то мій рай. Б Слова – полова, але огонь в одежі слова – безсмертна, чудотворна фея, правдива іскра Прометея. В Субота – не робота, і в неділю нема діла. Г Адже в основі загальнолюдської моралі – любов до матері й пошана до материнства, які об’єднують людей незалежно від будь-яких відмінностей між ними. Д Сорочка й штанці латані-перелатані, а випрасувала їх мама – і наче знову нові. А Б В Г Д 28. Не треба ставити тире між частинами складносурядного речення (розділові знаки вилучено) А Золтан Баконій виправдав сподівання майстра і став чуйним і мудрим педагогом. Б Був студбат і немає. В Слушні запитання і хороші рішення. Г Слід позбутися невдячного почуття навчитися зосереджуватися не на комусь а передусім на собі. Д Скільки тут тіні й свіжості і сонце не сонце, спека не спека. А Б В Г Д 29. Прочитайте речення Пташині голоси, сяяння молодого листя, підбадьорлива свіжість квітневого повітря(1) нібито відкривались перед Полярушем по-новому, водночас не втрачаючи своєї таємниці(2) своєї споконвічної загадки(3) й Іван намагався проникнути в найсокровенніші тайники природи, а(4) йдучи поміж тихих дерев на дніпровській кручі, бачачи наподалік синю ріку, могутній плин її води(5) він немов зазирав не тільки у весняну душу природу, а й у свою весняну душу. Кому треба поставити на місці всіх цифр, окрім А 1 Б 2 В 3 Г 4 Д 5 А Б В Г Д 30. Правильно поставлено розділові знаки в реченні А Батько врочисто виймає з футляра стареньку скрипку, і починається імпровізований концерт. Б Дітвора підхоплює мелодію і всі, тримаючись за руки, ідуть навколо ялинки, урешті переходячи на танець. В Змінюються часи, удосконалюється життєдіяльність людини на землі, сягає фантастичних вершин наука і техніка, але неминущою цінністю, незмінною духовною, моральною величиною в людському суспільстві залишається мати. Г І перше, що бачать діти, відкривши оченята – материнські очі, лагідні, сяйливі, радісні. Д Чи є в мові ніжніше, доступніше для немовляти, милозвучніше у своїй величі й простоті слово, аніж „мама” слово, з яким ми приходимо в цей світ? А Б В Г Д 31. Правильними є твердження А Він до челяді – і челядь, і челядь пропала. Це безсполучникове складне речення Б Ось видніє стіжок сіна, залишений лісником для диких тварин, біля стіжка розсипано галуззя. Частини цього речення поєднані сполучниковим зв’язком В Він був бруднувато-сірим, попелястим і тільки тепер, викупавшись у річці, знову став сліпучо-білим красенем, схожим на древніх предків. Це складносурядне речення з протиставними відношеннями між частинами. Г Дмитро наказав гридням опустити важкі підйомні ворота, сковані у вигляді ґрат із товстих залізних прутів, сів у прибрамній ніші, біля мовчазних сторожів, і задумався. Це складне речення з послідовною підрядністю. Д Гойднулась і побігла з-під верболозів хвиля, підкотилась під місяць, колихнула його, і він зробився спочатку довгий і плескатий, а згодом знов покруглішав. Це складносурядне речення з єднальними відношеннями. E Вітер промчав, улігся, і надріччя взялося сивиною. Частини цього речення поєднані безсполучниковим зв’язком. А Б В Г Д E 32. Установіть семантико-синтаксичні відношення між частинами складносурядного речення Зв’язок 1 протиставлення 2 зіставлення 3 взаємовиключення 4 перелік подій Приклад А Ані тут клопотів жодних, ані журби ніякої до смерті. Б Адже з висоти пташиного лету на десятки кілометрів видно світ на всі чотири сторони, а відчуття простору породжує почуття щастя. В Чи то шумлять так хвилі, чи німфа плаче всюди. Г І ходить шум, і колихає крони вітер, і шерхіт трав звучить у відлунні. Д Григорій Барський був, безперечно, одним з найосвіченіших людей свого часу, мав глибокі знання з філософії і історії, риторики, географії, медицини. А Б В Г Д 1 2 3 4 33. Тире ставиться 1 в складносурядному реченні 2 в неповному реченні 3 між підметом і присудком 4 при однорідних членах речення А Великосяжний престол, володіння якого простягалися на схід до Дону й на захід до Сяну, змагання з Візантією за першість над Чорним морем, походи Святослава Хороброго і, нарешті, монгольські навали – це свідчення того, що не будь у той час на Дніпрі Києва, не було б на Віслі Кракова, на Влтаві Праги. Б В однієї наличники на вікнах голубі, а в другої – по голубому ще й червоненькими візерунками розмережено. В Про землю піклуйся – золотим зерном милуйся. Г А велика кількість учасників народного гуляння у вишиванках і козацьких строях – наочне свідчення органічного зв’язку поколінь. Д Ще хвиля – і сплеснуть рожевими крильми гобої і скрипки. А Б В Г Д 1 2 3 4 34. Тире ставиться 1 між підметом і присудком 2 у неповному реченні 3 при однорідних членах речення 4 у складносурядному реченні А Привчав мене батько трудитися до поту, а мати – любити пісні. Б У святкових концертах беруть участь художні колективи, проходить видовищне театралізоване дійство – козацькі бої, реконструкція баталій з яничарами. В Пам’ятаю обмерзлі за ніч вікна, веселе полум’я в печі, біля якого вже паоралася бабуся, неодмінно воркуючи щось сама собі, миротворне сяйво образів у кутку, облямованих під склом сріблястими мереживами та вощаними квітками – усе пам’ятаю ще з дитинства. Г Хочеш щастя – візьми в себе. Д Слушні запитання – і хороші рішення. А Б В Г Д 1 2 3 4 35. Тире ставиться (деякі розділові знаки опущено) 1 між підметом і присудком 2 у неповному реченні 3 у складносурядному реченні 4 при однорідних членах речення А Там вітер з кришталевих хвиль! А тут в вікні опустиш штору І п’єш самотній смертний біль... Б Небо, яке ми бачимо, частина атмосфери. В День змінює ніч, а ніч день, тому й буває на планеті то сонячно, то місячно. Г Тонкі брови, русяві дрібні кучері, тонкий ніс, рум’яні губи усе дихало молодою парубочою красою. Д „Мати Божа, Царице небесна, гукала баба в саме небо, голубонька моя, святая великомученице, побий його, невігласа, святим твоїм омофором!” А Б В Г Д 1 2 3 4 36. Тире ставиться 1 у складносурядному реченні 2 у неповному реченні 3 між підметом і присудком 4 у безсполучниковому реченні А Встановлено, що мовець активно використовує близько 3000 слів упродовж дня, а розуміє – у десять разів більше. Б Учитель – друг і порадник. В Озвався постріл над рікою – і на коня схилився козак. Г Доводилося поспішати: чим швидше ми вийдемо з пісків, тим менше небезпеки потрапити під тебаз – так званий пропасний вітер, – який може засипати нас пісками, якщо застане в дюнах. Д Стукіт помалу затихав, затихав – і вмер. А Б В Г Д 1 2 3 4 37. Тире ставиться 1 у неповному реченні 2 між підметом і присудком 3 у складносурядному реченні 4 при однорідних членах речення А Мати – це вічне одкровення, вічна радість природи, сталь і ніжність поезії життя. Б Словник мови поетичних творів Тараса Шевченка охоплює більше десяти тисяч слів, а прозових – понад двадцять з половиною тисяч. В Чужих два слова в пісні буде – і пісня вся тоді чужа! Г Потворна – просто з казки – Баба Яга. Д Жінка не просто сердилася – кипіла. А Б В Г Д 1 2 3 4 38. Текст і завдання до нього. 1. Старий діловий Поділ під старим аристократичним містом, між ними тисячі невидимих багатониткових зв’язок – нерозрубних, життєдайних, антагоністичних, кревних... 2. Піщана оболонь з луками, сіножатями, болотами й озерами, з яких бере воду Почайна. 3. Кучеряві вруна верболозу на піщаних обмілинах приносять з вітерцем свої вітання-пахощі. 4. Дніпре, ріко слов’янська!.. 5. Біжиш на зустріч, несеш води і перед твоєю величчю й красою вмовкають учені розмови, паморочиться в голові затятих мандрівників, смирніють веселуни. А. Орфографічну помилку допущено в слові А невидимих Б життєдайних В піщана Г вітання-пахощі Д на зустріч А Б В Г Д Б. Ускладнені однорідними членами речення А 1, 2, 3 Б 2, 3, 4 В 3, 4, 5 Г 1, 3, 5 Д 1, 2, 5 А Б В Г Д В. Складносурядним є речення А 1 Б 2 В 3 Г 4 Д 5 А Б В Г Д Г. Пунктуаційну помилку допущено в реченні А 1 Б 2 В 3 Г 4 Д 5 А Б В Г Д |
Адміністратор заборонив доступ на запис.
|
Час відкриття сторінки: 0.228 секунд